Ontwikkelingen in het gebied

Lees hier alle nieuwsberichten over de ontwikkelingen in het Zuidelijk Westerkwartier. Wilt u op de hoogte blijven? Abonneer dan op de nieuwsbrief. 

Terugblik bewonersavond Dwarsdiep

Op woensdagavond 26 februari 2025 bezochten ongeveer 80 mensen de bewonersavond over de voortgang van de gebiedsontwikkeling in het Dwarsdiep. Centraal stond het voorlopig ontwerp van het inrichtingsplan voor het natuur- en waterbergingsgebied Dwarsdiep (fase 1). Omwonenden en belangstellenden gingen in gesprek met deskundigen van de Provincie Groningen, Waterschap Noorderzijlvest, gemeente Westerkwartier, Staatsbosbeheer, Prolander en de betrokken ingenieursbureaus. De sfeer was goed en bezoekers hadden waardering voor de opzet van de avond.

Impressie Dwarsdiep

Waterberging en natuur

Veel bezoekers waren enthousiast over de natuur die ontstaat in bijvoorbeeld natte hooilanden en bloemrijke sloten. Een vraag ging over de impact van de waterberging op die nieuwe natuur: "Wat gebeurt er als er zoveel water in het gebied komt bij inzet van de waterberging?" De beoogde natuur is ‘natte natuur’. Dit betekent dat de planten goed tegen een tijdelijk verhoogde waterstand kunnen. Goed om te weten is dat de waterberging pas wordt ingezet als het grondwaterpeil hoog staat, tot het maaiveld. Dieren en insecten zullen dan al uit zichzelf zijn uitgeweken naar hoger gelegen gebieden. Ook zal het waterpeil langzaam stijgen bij inzet van de waterberging: de bovenste laag water stroomt geleidelijk het gebied in.

Een andere vraag was hoe zeker we kunnen zijn dat de waterberging eens in de tien jaar wordt ingezet. Het antwoord hierop is dat het een gemiddelde is, gebaseerd op het onderzoeksrapport Droge voeten 2050. Weersomstandigheden zijn niet met honderd procent zekerheid te voorspellen. Het kan dus voorkomen dat de waterberging vaker of minder vaak wordt ingezet.

Recreatie: zorgvuldige afweging

Interesse was er ook voor de beoogde wandelpaden in het gebied. De reacties waren soms tegengesteld aan elkaar, variërend van “er mogen nog wel wandelpaden bij” tot “dit pad is een grote inbreuk op mijn privacy”. Vanuit de projectorganisatie is aangegeven dat het soms zoeken is naar een zorgvuldige afweging tussen natuur- en waterdoelen, recreatie, privacy en beheer. Knelpunten, zoals wel of geen wandelpaden op een bepaalde plek, worden met de reacties uit de buurtgesprekken en de bewonersavond voorgelegd aan de Gebiedscommissie. Deze brengt op 14 april advies uit aan de provincie Groningen en waterschap Noorderzijlvest, die samen beslissen over de uitwerking van het definitieve ontwerp.

Planning

De verwachte start van de uitvoering is het voorjaar van 2026. Een vraag hierover was of de recente stikstofuitspraken van de rechter nog van invloed zijn. De voorbereidingen voor de activiteiten in het Dwarsdiep kunnen vooralsnog doorgaan. De landelijke ontwikkelingen worden nauwlettend gevolgd.

Meer informatie

  • Bekijk hier de algemene presentatie (PDF PDF-bestand, 3 MB) over de stand van zaken van het project en de planning.
  • Bezoekers van de inloopbijeenkomst hebben mondeling, schriftelijk en digitaal algemene vragen gesteld. De vragen en antwoorden worden toegevoegd aan de pagina Veelgestelde vragen Dwarsdiep.

Dwarsdiep in Vogelvlucht

Bekijk hier de video Dwarsdiep in Vogelvlucht, die tijdens de bewonersavond is getoond. In de video laten we in vogelvlucht een aantal maatregelen zien uit het Voorlopig Ontwerp (VO).