Gebiedsontwikkeling

Ook in de toekomst willen we blijven genieten van het Zuidelijk Westerkwartier. We werken aan de inrichting van robuuste natuur- en waterbergingsgebieden en schoon water. Dit doen we samen met onze gebiedspartners en in opdracht van provincie Groningen. In de waterbergingsgebieden werken we ook in opdracht van waterschap Noorderzijlvest. Zo kunnen we ook in de toekomst hier blijven wonen, werken en recreĆ«ren. 

Gebiedsontwikkeling: waarom en hoe?

De gebiedsontwikkeling in het Zuidelijk Westerkwartier draagt bij aan vijf doelen voor het gebied. Bekijk hieronder welke doelen dit zijn en hoe aan deze doelen wordt gewerkt. 

In het hele land wordt gewerkt aan het Natuurnetwerk Nederland (NNN). Dit is een groot netwerk dat bestaande en nieuwe natuur met elkaar verbindt. Ook gebieden binnen het Zuidelijk Westerkwartier maken hier deel van uit. Deze gebieden worden ingericht en beheerd als natuur. Met dit netwerk behouden en verbeteren we de biodiversiteit. Dat betekent een gevarieerde natuur met een rijkdom aan verschillende plant- en diersoorten. Welke natuur dit is, verschilt per gebied. Bekijk de natuurdoelen per gebied in het Natuurbeheerplan van provincie Groningen.

Het verbeteren van de waterhuishouding, waterkwaliteit en -kwantiteit in het Zuidelijk Westerkwartier draagt bij aan de regionale waterveiligheid. Er zijn verschillende maatregelen bepaald om de waterdoelen te realiseren. De maatregelen om wateroverlast te beperken komen uit de studie Droge Voeten 2050. In de plannen van het waterschap voor de Kaderrichtlijn Water staan de doelen voor de kwaliteit van het oppervlaktewater. De doelen voor het tekort of te veel aan water (waterkwantiteit) staan in het Deltaprogramma Zoetwater.

In de peilbuizenviewer kunt u de waargenomen grondwaterstanden zien in de natuur- en waterbergingsgebieden het Dwarsdiep, Polder De Dijken-Bakkerom en De Drie Polders. 

 

Het Zuidelijk Westerkwartier heeft een bijzonder landschap met unieke elementen zoals houtsingels en besloten zandruggen. Deze elementen worden behouden en waar mogelijk hersteld of versterkt.

Een groot deel van de grond in het Zuidelijk Westerkwartier wordt gebruikt voor de landbouw en dat zal ook in de toekomst zo blijven. Binnen de gebiedsontwikkeling kunnen we percelen ruilen. Dat betekent dat we werken aan een gunstige ligging van kavels ten opzichte van de aanwezige bedrijven.

Ook kan de landbouw een rol spelen in het beheer van de natuurgebieden.

Daarnaast werken we aan manieren voor een goede aan- en afvoer van water en de mogelijkheid om water in het gebied vast te houden. Zo zorgen we voor voldoende water in het gebied.

De natuur in de natuurgebieden kun je beleven, zonder de natuur te verstoren. Hiervoor leggen we op de gepaste locaties wandel- en fietspaden aan en plaatsen we informatieborden of een uitkijkpunt. Zo kun je vanuit huis een langere of kortere wandeling maken door de naastgelegen natuur.

Video gebiedsontwikkeling Zuidelijkwesterkwartier

In deze video leggen we uit waarom natuur en waterberging goed samengaan in het Zuidelijk Westerkwartier