Natuurgebied ‘t Faan is niet groot, maar heeft een grote diversiteit aan natte natuur. Het gebied bestaat uit open en verlande petgaten. Petgaten zijn stroken/gaten in afgegraven veen. Verlanding is een proces van tientallen tot honderden jaren waarbij moerassen, wetlands, plassen of ondiepe meren langs natuurlijke weg in land veranderen. Daarnaast is er veel hooiland en zien we rietlanden en bosjes. In het gebied is een afwijkende verkavelingsstructuur te zien (manier waarop het land in stukken is verdeeld).
Kaart: Projectgebied 't Faan
Het plan voor de inrichting is gebaseerd op een voortzetting van de huidige situatie en het versterken van de natuurwaarden. De bestaande natuur in ‘t Faan wordt uitgebreid. De lage ligging van het gebied wordt door de vernatting wat meer geaccentueerd. De afwijkende verkavelingsstructuur ten opzichte van de directe omgeving blijft behouden.
Voordat we kunnen beginnen met de onderzoeken voor het inrichtingsplan, onderzoeken we de beschikbaarheid van de benodigde gronden waarop de maatregelen gaan plaatsvinden. Gronden kunnen beschikbaar komen door het ruilen van percelen, het aankopen van percelen of door particulier natuurbeheer. Bij particulier natuurbeheer gaat de status van de grond van agrarisch naar natuur. In ‘t Faan is er nu nog geen zicht op een langdurige beschikbaarheid van de benodigde gronden. Daarom wordt er gewacht met het uitvoeren van de onderzoeken.
Afbeelding: Schets 't Faan