De Drie Polders

De Drie Polders ligt in het Zuidelijk Westerkwartier, vlak ten noorden van Lettelbert en de A7, langs het Lettelberterdiep. Het gebied is ingericht voor natuurontwikkeling en waterberging. In het gebied ligt een uitgebreid netwerk van sloten met brede oeverzones. Daardoor ontstaat een afwisselend landschap met natte tot vochtige graslanden.

Kaart: Projectgebied De Drie Polders

Opgave

In de Drie Polders had de natuur last van verdroging. In de zomers was te weinig water voor de natuur beschikbaar. Tegelijkertijd komen er door de klimaatverandering in Nederland meer en hevige regenbuien voor, met wateroverlast tot gevolg. 

In de studie “Droge Voeten 2050” staan de maatregelen die nodig zijn om de inwoners op lange termijn te beschermen tegen wateroverlast. Een van die maatregelen is het realiseren van waterberging in De Drie Polders. Door meer en langer water in het natuurgebied vast te houden, is er zomers meer water beschikbaar voor de planten. Ook de dieren profiteren daarvan, zoals broedvogels, verschillende vlinders en libellen. In de natte plas-dras zones langs sloten ontwikkelen paaiplaatsen voor vissen. Daarnaast helpt het bergen van water om de overstromingen in natte perioden te voorkomen. Zo houden inwoners droge voeten. Met het realiseren van deze maatregelen kan in perioden van regenval 1,2 miljoen m3 water worden geborgen in 180 hectare van dit natuurgebied. 

Wat hebben we gedaan? 

  • De waterpeilen in het gebied zijn verhoogd, zodat deze zo goed mogelijk zijn afgestemd op de natuurdoelen. Het gebied is daarvoor verdeeld in twee peilvlakken met verschillende streefpeilen. 
  • Er is een waterinlaat aangelegd aan het Lettelberterdiep.
  • De oeverzones langs de sloten zijn verbreed.
  • Ten noorden van het de Drie Polders ligt een watergang van oost naar west. Langs deze watergang is een plas-dras oever, een natuurvriendelijke oever en een plasberm aangelegd richting de Pasop. De oeverzone vormt een robuuste ecologische verbindingszone die in breedte varieert van ongeveer 50 meter tot 100 meter. De zone verbindt het natuurgebied de Drie Polders met het natuurgebied Pasop.
  • Zuidelijk in het gebied is een grote waterpartij aangelegd: De Driepolders Gave. Deze Gave heeft naast een natuurdoel ook een waterdoel, namelijk om het gebied bij inzet van waterberging snel te vullen. De vrijgekomen grond is gebruikt in de aanleg van de benodigde kades.
  • Aan de oostzijde ligt tussen het Lettelberterdiep en de waterberging een strook met woningen. Hierdoorheen is een brede watergang aangelegd die noodzakelijk is voor de afwatering van de woningen en het landbouwgebied ten noorden van De Drie Polders. In deze strook ontwikkelt zich bloemrijk grasland.
  • Bij de compartimenteringstuw is een zone ingericht waarlangs dieren veilig van het Lettelberterdiep naar de Drie Polders kunnen bewegen. Zo kunnen de otter en andere dieren veilig van het ene natuurgebied naar het andere trekken.
  • Rond het waterbergingsgebied zijn kades aangelegd met geleidelijke taluds. Zo zijn ze goed beheerbaar. Een talud is een schuin vlak langs een kade of sloot. 
  • Gemaal Lettelbert, de waterinlaat, onderleider (dit is een duiker waarmee water van de ene waterloop onder een ander water doorloopt) en stuw zijn aangelegd voor het waterbeheer in De Drie Polders.

Waar staan we nu? 

De aanleg van het natuur- en waterbergingsgebied is afgerond in 2023. Staatsbosbeheer heeft het gebied sindsdien in eigendom en beheer. Staatsbosbeheer en Waterschap Noorderzijlvest hebben afspraken gemaakt over de inzet van de waterberging en het onderhoud van de kaden en waterwerken. 

Door het gebied loopt een wandelroute. Die voert ook langs de uitkijktoren. Op verschillende punten langs de route staat informatie over het gebied. In de Lettelberterbergboezem en de Drie Polders zijn honden niet toegestaan omdat ze de fauna kunnen verstoren. 

Bekijk de wandelroute door het gebied op de website van Staatsbosbeheer. Op de wandelroutes staan QR-codes die u leiden naar meer verhalen over het gebied.
De plannen voor dit gebied zijn opvraagbaar bij Prolander via info@zuidelijkwesterkwartier.nl.