In perioden van hevige regenval kan het waterschap de nieuwe waterbergingen in het Zuidelijk Westerkwartier inzetten. De waterbergingen zijn De Drie Polders, Polder de Dijken-Bakkerom en straks ook het Dwarsdiepgebied. Het teveel aan water moet bij inzet dan eerst wel naar de waterbergingen worden geleid. Daarvoor zijn twee compartimenteringsstuwen aangelegd: één in het Lettelberterdiep en één in het Hoendiep.
Kaart: Locatie compartimenteringsstuw Hoendiep
Kaart: Locatie compartimenteringsstuw Lettelberterdiep
Door klimaatverandering komen in Nederland meer en hevigere regenbuien voor, met wateroverlast tot gevolg. In de studie Droge Voeten 2050 is onderzocht welke maatregelen nodig zijn om tot 2050 wateroverlast tegen te gaan voor de veiligheid van inwoners. In de studie staat dat in het Hoendiep en Lettelberterdiep compartimenteringsstuwen nodig zijn, om de waterbergingsgebieden De Drie Polders, Polder de Dijken-Bakkerom en het Dwarsdiep zo goed mogelijk te kunnen benutten. Compartimenteringsstuwen maken het mogelijk om de boezem (het hoofdwatersysteem) aan te passen, zo kan het water naar de waterbergingsgebieden worden geleid. De stuwen voorkomen dat er water vanaf het Leekstermeer naar het Zuidelijk Westerkwartier stroomt. Met deze stuwen kan het Waterschap Noorderzijlvest de waterbergingsgebieden beter en effectiever inzetten.
De beide compartimenteringsstuwen zijn aangelegd. Ze liggen in normale situaties in de bodem. Zo kunnen boten op het Lettelberterdiep en op het Hoendiep over de compartimenteringsstuw varen. Wanneer inzet van de waterbergingen nodig is, kan het waterschap de compartimenteringsstuwen omhoog zetten. Zijn de waterbergingen geleegd en is het teveel aan water afgevoerd naar zee? Dan kunnen de compartimenteringsstuwen weer terug naar hun ruststand in de bodem.
Compartimenteringsstuw in het Hoendiep
Compartimenteringsstuw in het Lettelberterdiep