1. Deelnemen aan de gebiedsontwikkeling
Omwonenden kunnen op verschillende manieren deelnemen aan de gebiedsontwikkeling van het Dwarsdiep. Dit kan via keukentafelgesprekken, publieke bijeenkomsten, de vergaderingen van de gebiedscommissie en de klankbordgroep. Wat houden deze opties in?
Keukentafelgesprekken
Keukentafelgesprekken zijn persoonlijke gesprekken met in- en omwonenden en grondeigenaren van het gebied waarin we de plannen met u bespreken. In deze gesprekken bespreken we de plannen, wat u van de plannen vindt en welke zorgen u heeft. Woont u in het gebied? Stuur ons een e-mail om een keukentafelgesprek aan te vragen.
Klankbordgroep
De klankbordgroep is een groep bewoners uit verschillende buurtschappen, de dorpen Noordwijk en Boerakker. Daarnaast nemen Staatsbosbeheer, gemeente Westerkwartier en stichting Oude Riet deel. De klankbordgroep bespreekt de plannen voor de inrichting van het Dwarsdiep met Prolander. U kunt een lid van de klankbordgroep vragen om uw idee of mening te uiten in het overleg of zelf contact opnemen met Prolander.
Publieke bijeenkomsten
Na elke stap in het uitwerken van de plannen organiseren we een bijeenkomst, waarin wij de uitwerking van de plannen presenteren, aangeven wat we met eerdere opmerkingen en vragen hebben gedaan en vertellen wat de vervolgstappen zijn. Publieke bijeenkomsten worden aangekondigd op de website, via de nieuwsbrief en omwonenden ontvangen een uitnodiging in de brievenbus.
Gebiedscommissie Zuidelijk Westerkwartier
De gebiedscommissie adviseert de provincie Groningen en het waterschap Noorderzijlvest over de plannen en vergadert vier keer per jaar. U bent van harte welkom om mee te luisteren tijdens de vergaderingen en heeft de mogelijkheid tot inspreken aan het begin van de vergadering. Daarbij kunt u de gebiedscommissie iets vertellen, vragen of meegeven.
2. Procedures gebiedsontwikkeling
We richten het Dwarsdiep opnieuw in om grote hoeveelheden water te bergen. Met de gebiedsontwikkeling nemen we ook maatregelen voor landschapsherstel, waterkwaliteit, landbouw en recreatie. Hiervoor gelden wettelijke procedures, van omgevingsvergunning tot verkeersbesluit. Sommige procedures voor de gebiedsontwikkeling in het Dwarsdiep zijn al afgerond.
Omgevingsvergunning
Een omgevingsvergunning is nodig om bepaalde activiteiten uit te voeren. Denk aan het bouwen van gemalen, het aanleggen van nieuwe wegen en het kappen van bomen. De gemeente Westerkwartier besluit over het verlenen van een aangevraagde omgevingsvergunning. Wanneer het ontwerp definitief is, publiceren we op de website een overzicht van de benodigde omgevingsvergunningen en het moment waarop deze worden aangevraagd. Bent u het niet eens met een gemeentelijk besluit over een omgevingsvergunning? Dan kunt u bezwaar aantekenen bij de gemeente. Mocht u het ook niet eens zijn met de beslissing van de gemeente over uw bezwaar, kunt u in beroep gaan bij de rechtbank.
Toestemming voor wateractiviteiten
Om aanpassingen te doen aan het watersysteem, is toestemming nodig van het waterschap. Voorbeelden van aanpassingen zijn het verwijderen van oude gemalen en het aanleggen van nieuwe duikers. Het Waterschap Noorderzijlvest verleent toestemming voor aanpassingen, mits die passen binnen de regelgeving. Dat doet het waterschap met een melding of een omgevingsvergunning, afhankelijk van de aangevraagde activiteit. Tegen een melding kunt u geen bezwaar of beroep indienen. In het geval van een omgevingsvergunning kunt u bezwaar aantekenen bij het waterschap. Na de beslissing over het bezwaar kunt u eventueel beroep aantekenen bij de rechtbank.
Verkeersbesluit
Verkeersbesluiten zijn nodig om bijvoorbeeld een fietspad te verplaatsen en wegen af te sluiten of te verwijderen. De openbare wegbeheerder stelt het verkeersbesluit vast en legt dit ter inzage. U kunt bezwaar indienen bij de wegbeheerder die het besluit heeft genomen. Na de beslissing over uw bezwaar kunt u eventueel beroep aantekenen bij de rechtbank
Functiewijzigingen in een omgevingsplan
Plannen kunnen in de praktijk anders uitpakken, waardoor percelen een andere functie krijgen dan gedacht. Daarom controleren we na het uitvoeren van de inrichtingsmaatregelen in het Dwarsdiep of de vooraf toegewezen functies van de verschillende percelen nog kloppen. Als dat niet zo is, kan de gemeente het omgevingsplan aanpassen op verzoek van de provincie Groningen. De gemeente stelt dan een herzien omgevingsplan in ontwerp vast dat ter inzage wordt gelegd. U kunt daarbij een zienswijze indienen. Daarna volgt een definitief besluit, waartegen u eventueel beroep kunt aantekenen bij de Raad van State.
3. Mogelijkheden voor zienswijze, bezwaar en beroep
Bent u het niet eens met (delen van) het ontwerp of bepaalde ontwikkelingen? Dan kunt u formeel uw zienswijze geven, of bezwaar of beroep indienen op officiële besluiten.
Zienswijze
Bij een aantal procedures publiceert de provincie, gemeente of het waterschap een ontwerpbesluit waarop u binnen zes weken kunt reageren. Met een zienswijze kunt u dan uw mening, opmerkingen en vragen meegeven, voordat een plan definitief wordt vastgesteld.
Bezwaar
Als u het niet eens bent met een beslissing van de provincie, het waterschap of de gemeente, dan kunt u in bepaalde gevallen bezwaar maken. Een bezwaar moet binnen zes weken ingediend worden, nadat het besluit kenbaar is gemaakt. Het bezwaar wordt beoordeeld door een bezwarencommissie vanuit de betreffende organisatie. Wanneer iemand het niet eens is met het besluit op dat bezwaar, kan diegene ervoor kiezen om in beroep te gaan.
Beroep
Als u het niet eens bent met een definitief besluit of een besluit op een bezwaar, dan kunt u beroep indienen – meestal bij de rechtbank. Daarna kan degene die in beroep is gegaan nog eenmaal in hoger beroep gaan bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State.
Planning gebiedsontwikkeling
Tijdens de bewonersavond in februari 2025 werd het Voorlopig Ontwerp gepresenteerd. De vervolgplanning op dit moment is:
- 14 april: Gebiedscommissie adviseert over recreatie in het ontwerp
- Zomer: Voltooiing Definitief Ontwerp (DO) en opmaken bestek
- Najaar/winter: Europese aanbesteding
- Voorjaar 2026: Start uitvoering
- 2026-2027: Uitvoering
Ook in de fase van het Definitief Ontwerp heeft u de mogelijkheid tot inspraak via de klankbordgroep, gebiedscommissie en publieke bijeenkomsten. Daarnaast voeren we doorlopend persoonlijke keukentafelgesprekken.
Contact
Dit nieuwsbericht bevat de belangrijkste informatie uit de folder ‘Praat & denk mee over het Dwarsdiep’. De volledige, fysieke folder kunt u opvragen bij Gert Woldendorp via g.woldendorp@prolander.nl of 06-11617920. Ook als u vragen heeft naar aanleiding van dit artikel kunt u contact met hem opnemen.