In het Zuidelijk Westerkwartier werken we aan een gezond watersysteem met schoon, veilig en voldoende water. We creëren natuur- en waterbergingsgebieden om de biodiversiteit te bevorderen en de waterkwaliteit te verbeteren. Deze gebieden beschermen ons ook tegen hevige regenval door klimaatverandering. In een waterberging kunnen we bij extreem veel neerslag water tijdelijk parkeren en het daarna geleidelijk via het Lauwersmeer naar zee afvoeren. Zo voorkomen we dat het watersysteem overbelast raakt, wat kan leiden tot overstromingen. Er zijn drie waterbergingen in het Zuidelijk Westerkwartier: De Drie Polders, de Lettelberterbergboezem en De Dijken Bakkerom. Een vierde, het Dwarsdiep, is in ontwikkeling.
Verschillende belangen
De inrichting van een goed watersysteem is complex, er spelen veel verschillende belangen. Projectleider Theo Sikkema en educatiemedewerker Annemieke van der Lans van Waterschap Noorderzijlvest vertelden de jongeren hierover. Boeren willen droge grond om voedsel te verbouwen. Natuurorganisaties willen nattere gebieden voor de natuur. Bewoners willen droge voeten. En iedereen wil voldoende en schoon water.
Theo Sikkema van Noorderzijlvest laat de leerlingen een waterberging zien.
Van der Lans: “Wil je kinderen en jongeren meer begrip van waterbeheer geven, dan blijft een inhoudelijk verhaal alleen niet hangen. Geef ze ook handelingsperspectief. Wat kunnen ze bijvoorbeeld zelf doen aan schoon water? Het antwoord: geen afval op straat achterlaten, zodat dit niet als zwerf- of drijfvuil in het water komt.”
Games, games, games
De drie groepjes havo en vwo leerlingen die door een jury vanuit het waterschap werden beoordeeld, ontwikkelden allemaal een opzet voor een game. Dat spreekt kinderen volgens hen het meest aan. Een meidengroepje won uiteindelijk. Van der Lans: “Zij hebben heel goed in kaart gebracht welke belangen er allemaal zijn. Bij hun oplossing zien kinderen dat het best ingewikkeld is om aan al die verschillende belangen tegemoet te komen en dat er altijd afwegingen moeten worden gemaakt. Dat is precies de kern van waterbeheer.”
Een schets voor de game over waterbeheer.
De leerlingen vonden de opdracht leuk en leerzaam. Thijs (17): "Het is leuk om met iets bezig te zijn waar je nooit eerder over hebt nagedacht." Groepsgenoot Boris (17): "Zo’n opdracht bereidt je goed voor op hoe het is om later te werken." Keano (16) en Lars (16) hebben in de tweede klas ook al een opdracht voor het waterschap gedaan. Ze hebben toen de buitenruimte bij het Waterschapshuis duurzamer ontworpen. Dit is een hele andere opdracht, met veel meer inhoud, maar ze vinden het erg interessant. Keano: “Je mag er ook helemaal je eigen draai aangeven, wij houden van programmeren, dus vandaar onze game.”
Elke dag langs de waterberging
Amélie (17) ziet dat ook zo: “Ik breng ook in wat ik leuk vind. Ik hou van tekenen en schetsen en wil later architect worden. Dat kun je in zo’n opdracht als deze ook kwijt. Groepsgenoot Florien (16) vindt het ook mooi dat ze nu meer mee krijgt van het werk van het waterschap: “Ik woon vlak bij De Onlanden en nu weet ik dat dit ook een waterbergingsgebied is. Ik fiets daar elke dag langs en had er eerder nog nooit over nagedacht. Dat vind ik wel echt heel interessant aan deze opdracht!”